Procesmakers van blijvend resultaat

Hoe hyperconnectief ben je? En ken je de schade?
06-10-2016

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                         door Rob Gering

 

Ik laat om 6.30 uur de hond uit en zie twee anderen dat ook doen. Wat opvalt dat die twee beiden voortdurend op hun mobiele telefoon kijken en nauwelijks naar de hond. Je ziet in een restaurant twee mensen samen eten, maar om de paar minuten verlaten ze hun partner mentaal om even hun mobiel te checken en een berichtje te sturen. In een Harrispeiling gaf 9% van de volwassenen en 20% van de mensen tussen 18 en 34 jaar aan dat ze hun telefoontje zelfs tijdens de seks hadden gebruikt!

Ontketen je brein!

Theo Compernolle heeft een boek geschreven over hoe hyperconnectiviteit en multitaksken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen. Hij beschrijft hoe door de prikkels van mobiele telefoon en kantoortuinen (flexplekken) ons werkgeheugen te vaak wordt gestoord en leeg gaat stromen. Het vraagt concentratie om weer in je denkproces te komen. Compernolle heeft het over de 5 breinboeien die onze hersenen op een lager niveau laten functioneren:

breinboei 1: De wortel van het probleem: voortdurend on-line zijn

breinboei 2: multitasking en taakwisseling: de warhoofdige homo interruptus

breinboei 3: een voortdurend laag niveau van stress verpest de beste prestaties van je reflecterende brein dat in staat is in abstracties te denken (over zaken die er nu niet zijn). Dit deel van het brein is langzaam en heeft voortdurend concentratie nodig

breinboei 4: gebrek aan pauzes en slaap. Meer dan 50% van de volwassenen slaapt minder dan wat nodig is. 15% kan met minder dan 7 uur slaap toe blijkt uit onderzoek. Ze presteren en functioneren goed. Het percentage dat met minder dan 6 uur slaap toe kan is 3%. Echter 60% van de volwassenen denkt dat ze bij de 15% horen die met minder dan 7 uur slaap toe kan.

Breinboei 5: breinvijandige open kantoren. Uit onderzoek zou blijken dat professionals die veel denkwerk moeten verrichten in productiviteit zo'n 30 tot 40% minder productief worden door de voortdurende afleiding. Dat vangen we op door de professionals thuis te laten werken (of in stilteruimtes), maar ja..... we moeten ook samenwerken.

 

Advies:

Ga off line om een een eind te maken aan de informatiediarree. Managers die meer dan 100 mails per dag krijgen lezen die echt niet. De nieuwe status wordt straks: ik lees geen mail meer. Als je iets van me wilt, kom dan even langs of print je mail uit en leg die op mijn bureau. Eén medewerker gaf aan bij terugkomst van vakantie al zijn mails te verwijderen. Hij reageerde alleen als iemand om een reactie vroeg. Dan zei hij: oooh, die heb ik gemist. Kun je de mail nog eens sturen. En dan kwam hij in actie......

 

"Gebrek aan kennis of verwaarlozing van de handleiding van ons brein maakt dat intelligente mensen onderpresteren of domme dingen doe"

Zorg jij wel goed voor je brein?